Stalno predstavništvo pri EU Bruselj /Novice /
15.12.2015  

Svet za splošne zadeve o pripravah na vrh voditeljev EU, v ospredju migracije

Bruselj, 15. december 2015 - Stalni predstavnik Republike Slovenije pri Evropski uniji dr. Rado Genorio se je danes udeležil zasedanja Sveta za splošne zadeve. Med glavnimi temami zasedanja so bile priprave na vrh voditeljev EU ta konec tedna, ki se bo osredotočil na migracije.

Svet je zaključil priprave na zasedanje Evropskega sveta, ki bo potekalo 17. in 18. decembra. Voditelji držav in vlad članic EU se bodo osredotočili predvsem na migracije in v okviru te teme pregledali napredek pri izvajanju sklepov s preteklih zasedanj in sprejeli morebitne nove usmeritve v luči dejanskega stanja na terenu ob soočanju z migracijskimi tokovi. Voditelji EU bodo razpravljali tudi o Ekonomski in monetarni uniji, dokončanju enotnega notranjega trga ter se seznanili s potekom pogajanj v zvezi z referendumom o članstvu Združenega kraljestva v EU.

Za Slovenijo bodo najpomembnejša točka tokratnega vrha EU migracije. Kot je v razpravi poudaril stalni predstavnik dr. Rado Genorio, je pomembno, da se tok migrantov/beguncev upočasni in stabilizira ter zagotovi bolj učinkovito upravljanje. Sveženj ukrepov, ki jih je danes predstavila Evropska komisija, je zelo pomemben za prihodnost schengenskega območja in krepitev nadzora na zunanjih mejah EU. Treba je ohraniti celovitost schengenskega območja kot eno od glavnih pridobitev integracije EU, je še povedal dr. Genorio.

Svet za splošne zadeve je danes obravnaval še medinstitucionalni sporazum o boljšem pravnem urejanju, sprejel sklepe o širitvi in stabilizacijsko-pridružitvenem procesu, Komisija pa je predstavila letni pregled rasti za leto 2016, s katerim se začenja evropski semester. Ministri so tudi podprli 18-mesečni program Sveta, ki ga je pripravila prihodnja trojka predsedstev (Nizozemska, Slovaška, Malta).

Stalni predstavnik dr. Genorio je danes ministre povabil na konferenco ob zagonu Strategije EU za Alpsko regijo, ki jo bo Slovenija organizirala 25. in 26. januarja 2016 na Brdu pri Kranju.