Stalno predstavništvo pri EU Bruselj /Novice /
31.10.2007  

Napovednik dogodkov od 5. do 11. novembra 2007

5. in 6. november: Ministrica Kucler Dolinar na delovnem obisku v Bruslju

Ministrica za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Mojca Kucler Dolinar bo v ponedeljek in torek na delovnem obisku v Bruslju. Ministrica se bo sestala s komisarjem za znanost in raziskave dr. Janezom Potočnikom, namestnikom generalnega direktorja generalne direkcije Evropske komisije za raziskave dr. Zoranom Stančičem ter nekaterimi poslanci Evropskega parlamenta, ki so člani odbora za industrijo, raziskave in energijo (ITRE).


6. november: Premier Janša na srečanju z Barrosom

Predsednik slovenske vlade Janez Janša se bo v torek v okviru priprav na predsedovanje Slovenije Svetu EU v Bruslju sestal s predsednikom Evropske komisije Josejem Manuelom Barrosom. Sogovornika bosta pozornost posvetila področjem, ki bodo v času predsedovanja prioritetna, med drugim novemu triletnemu ciklu prenovljene lizbonske strategije, energetsko-klimatskemu paketu ter Balkanu. Premier Janša bo sicer v času obiska v Bruslju opravil še nekaj drugih delovnih pogovorov v okviru priprav na predsedovanje.
Premier Janša in predsednik Barroso bosta imela po srečanju skupno izjavo za medije, in sicer ob 14. uri v kotičku VIP na sedežu Evropske komisije, Berlaymontu.

8. in 9. november: Ministra Mate in Šturm na Svetu EU za pravosodje in notranje zadeve
V Bruslju se bo v četrtek in petek na rednem zasedanju sestal Svet EU za pravosodje in notranje zadeve. Notranji ministri, med njimi slovenski minister Dragutin Mate, bodo v četrtek med drugim predvidoma sprejeli zaključke o končanem procesu evalvacije pripravljenosti kandidatk za vstop v schengensko območje, ki jim bo na decembrskem zasedanju po načrtih sledil še sklep o odpravi notranjih meja. Pravosodni ministri, med njimi Lovro Šturm, pa bodo v petek govorili o vrsti tem, med drugim tudi o spletnem kriminalu.

Minister Mate bo pred začetkom zasedanja v četrtek skupaj z avstrijskim in madžarskim kolegom podpisal sporazum o skupnem centru za policijsko sodelovanje, ki bo v Dolgi vasi.