Stalno predstavništvo pri EU Bruselj /Novice /
19.06.2015  

Slovenija prejela nagrado ETCS za dosežke na področju zmanjšanja smrtnih žrtev v prometnih nesrečah

Republika Slovenija je v Bruslju prejela nagrado za dosežke na področju zmanjšanja smrtnih žrtev v prometnih nesrečah med leti 2001 in 2014. Nagrado že od leta 2006 vsako leto podeljuje Evropski svet za prometno varnost – (European Transport Safety Council - ETCS) v okviru programa PIN, ki je namenjen spremljanju izpolnjevanja ciljev EU glede zmanjševanja smrtnih žrtev v prometnih nesrečah. Nagrado je v imenu RS sprejel minister za infrastrukturo dr. Peter Gašperšič.

 

Minister Gašperšič je ob prejemu nagrade dejal, da se Slovenija že od leta 2001 izjemno trudi na področju varnosti cestnega prometa. Še leta 2004 je bila Slovenija s 137 mrtvih udeležencev v cestnem prometu na milijon prebivalcev na 21 mestu med 25 državami EU. Leta 2014 smo glede števila mrtvih udeležencev na milijon prebivalcev napredovali na 11. mesto med 28 članicami EU, kar pomeni, da smo v 11 letih zmanjšali število umrlih na milijon prebivalcev za 62 %.

 

Poudaril je, da je ta nagrada za Slovenijo veliko priznanje in hkrati spodbuda za naprej, da nadaljujemo z ukrepi s katerimi je Slovenija dosegla bistveno povečanje cestno prometne varnosti.

 

Dejal je, da je za povečanje cestno prometne varnosti potrebno načrtno in dosledno delo na področju infrastrukture, uvajanje pametnih cest in cest, ki odpuščajo napake, načrtno vzgojno in preventivno delo, spodbujanje javnega potniškega prometa, uvajanje dobrih in varnih vozil, nadzor nad prometom in nenazadnje tudi pozitivni pristop medijev in civilne družbe ter sodelovanje in vključevanje številnih institucij, organizacij in strokovnjakov.

 

Slovenija si je v Nacionalnem programu varnosti v cestnem prometu, objavljenem l. 2013, zastavila cilj v okviru katerega želi zagotoviti manj kot 70 smrtnih žrtev in manj kot 460 hudo ranjenih v l. 2022 ter doseči “Vizijo nič”, nič smrtnih žrtev na slovenskih cestah.

 

Ob tem je minister pojasnil, da so cilji resda ambiciozni, ampak tudi realni, ter dejal: “Resnično verjamem, da vsak od nas nosi svoj del odgovornosti za večjo varnost v cestnem prometu in mora prispevati k njeni uresničitvi, a cilje je mogoče doseči le, če bomo še naprej sodelovali”.

 

Minister se je ob koncu zahvalil Javni agenciji RS za varnost prometa, vsem resornim ministrstvom, policiji, načrtovalcem in izvajalcem politike na področju infrastrukture, proizvajalcem vozil, vsem prostovoljcem nevladnih organizacij, učiteljem v vrtcih in šolah ter medijem in vsem strokovnjakom v Sloveniji, ki so s svojim predanim delom in zavezanostjo pripomogli k doseganju večje varnosti v cestnem prometu v naši državi ter poudaril: “Brez njih bi bila vsa naša prizadevanja zaman”.