Stalno predstavništvo pri EU Bruselj /Novice /
21.07.2015  

Udeležba ministra Erjavca na zasedanju FAC, Bruselj, 20.7.2015

Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec se je v Bruslju udeležil zasedanja Sveta EU za zunanje zadeve. Ministri so pozdravili zgodovinski dogovor o iranskem jedrskem programu, ki je bil dosežen na Dunaju.V tem kontekstu so opravili prvo izmenjavo pogledov glede implementacije sporazuma ter o prihodnjih odnosih EU z Iranom. Svet za zunanje zadeve je obravnaval politični položaj v Libiji ter pozdravil napore in prizadevanja posebnega predstavnika generalnega sekretarja OZN Bernardina Leona. Vzpostavljanje vlade nacionalne enotnosti je ključnega pomena za stabilizacijo političnega in varnostnega položaja v Libiji. Ministri so pri tem pozvali tiste libijske strani, ki se sporazumu še niso pridružile, da to storijo čimprej. Svet za zunanje zadeve je obravnaval tudi načine nadaljnje pomoči Tuniziji, ki zaobjemajo politična, družbeno-gospodarska in varnostna področja, vključujoč boj proti terorizmu. Razpravo so nadaljevali na delovnem kosilu, kjer sta se ministrom pridružila tudi predsednik vlade Tunizije Habib Essid in minister za zunanje zadeve Tad'eb Baccouche.


Glede bližnjevzhodnega mirovnega procesa so ministri izmenjali poglede na možnosti EU za oživitev mirovnega procesa in izboljšanje stanja na terenu. Minister Erjavec je pri tem poudaril, da mora ohranitev principa politične resitve v okviru dveh držav ostati sestavni del evropske politike ter izpostavil problem nezakonitih naselbin na palestinskem ozemlju na Zahodnem bregu kot tudi nepriznavanje sprememb meja iz leta 1967 brez soglasja obeh strani v okviru mirovnega sporazuma. Ob tem je poudaril tudi ključno vlogo medpalestinske sprave, brez katere ni pričakovati konkretnega napredka. V prisotnosti posebnega predstavnika EU za človekove pravice Lambrinidisa so ministri sprejeli EU akcijski načrt za človekove pravice in demokracijo 2015 -2019.


V zaključku so ministri na kratko pregledali še stanje pozačetku izvajanja operacije v okviru skupne varnostne in obrambne politike za soočanje z grožnjo migracij v Sredozemlju EUNAVFOR MED. Pregledali so tudi stanje odnosov med EU in Kubo, EU in Kolumbijo ter izrazili zaskrbljenost nad stanjem v Bosni in Hercegovini.