Stalno predstavništvo pri EU Bruselj /Novice /
06.05.2017  

Institucije EU v Bruslju odprle svoja vrata, Slovenija tudi s Čebeljim svetom

Institucije EU so v luči praznovanja letošnjega dneva Evrope državljankam in državljanom EU omogočile obisk institucij in tako organizirale dan odprtih vrat v Bruslju. Dan odprtih vrat je bil namenjen vsem, ki so se želeli neposredneje seznaniti z dejavnostmi, prednostnimi nalogami in konkretnimi ukrepi evropskih institucij. V stavbi Sveta EU, ki predstavlja države članice,  so se tudi letos podrobneje predstavile vse države članice. Slovenska predstavitev je bila letos posebej atraktivna ter simbolično univerzalno in trajnostno naravnana, saj se je pred skoraj 7.500 obiskovalci Slovenija predstavila s svojim interaktivnim paviljonom "Čebelji svet".

Paviljon, slovenske izdelave, v obliki kupole, premera 6 metrov in višine 3,1 metra, sestavljajo šesterokotniki iz lesa, ki simbolizirajo čebelje celice, ki so združene v satovju. Konstrukcija ima tri vhode, skozi katere se lahko obiskovalec sprehodi in si ogleda ilustrativne fotografije, prave medovite rastline, video posnetke in različno gradivo o čebelah ter drugih opraševalcih. Glavna atrakcija paviljona pa so sodobni tehnološki pristopi, kot je doživetje čebeljega sveta skozi virtualno resničnost s tehnologijo snemanja 360°, doživljanje čebeljega sveta preko interaktivnih aplikacij, občudovanje čebele preko holograma, preizkus spretnosti na računalniški igrici in druge zanimivosti za mlade in starejše.

Tako so lahko obiskovalci na interaktiven način doživeli nepozabno izkušnjo o življenju čebel oz. opraševalcev, posredno pa tudi o Sloveniji. Paviljon je plod slovenskega znanja, IT aplikacij, video produkcije, obrtniškega dela in materiala ter kot tak promovira in izpostavlja tudi vrhunske slovenske izdelke in znanje.

Slovenija v skladu s svojo zeleno razvojno naravnanostjo in okoljsko politiko EU promovira svojo pobudo z univerzalnim pomenom za človeštvo in naš planet, na podlagi katere bi 20. maj razglasili za svetovni dan čebel na ravni OZN.

Interaktivni paviljon »Čebelji svet« in pobuda za svetovni dan čebel se sicer selita v prostore Evropske komisije, kjer bo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano med 15. in 19. majem nadaljevalo s predstavljanjem Slovenije in pobude za svetovni dan čebel.

Več o pobudi: http://www.mkgp.gov.si/si/mednarodni_dnevi/pobuda_za_svetovni_dan_cebel/