Stalno predstavništvo pri EU Bruselj /Novice /
15.05.2017  

Interaktivni paviljon Čebelji svet tudi na sedežu Evropske komisije

Po uspešni predstavitvi v stavbi Sveta EU v okviru letošnjih odprtih vrat EU je Slovenija svoj interaktivni paviljon Čebelji svet odprla tudi na sedežu Evropske komisije v Bruslju. Paviljon skozi virtualno in nadgrajeno resničnost predstavlja čebelo, obenem pa je del promocije Slovenije, da bi 20. maj razglasili za svetovni dan čebel. Kot je ob otvoritvi paviljona na Komisiji povedal minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan, je odločitev mogoče pričakovati decembra. Tako bi lahko prvi svetovni dan čebel praznovali prihodnje leto, je še ocenil. Postavitev paviljona v prostorih Komisije je kot gostiteljica otvoritvenega dogodka podprla komisarka za promet Violeta Bulc ter okoljski komisar Karmenu Vella.
 
Interaktivni paviljon služi kot opomin na izjemno pomembno vlogo, ki jo imajo čebele v našem življenju, saj brez njih ne moremo obstati. Toda čebele se soočajo s številnimi izzivi, zlasti podnebnimi spremembami in slabimi praksami v kmetijstvu. Kot mi potrebujemo njih, one potrebujejo nas, je poudaril evropski komisar za okolje Vella. Slovensko pobudo je ocenil kot zelo dobro.

Evropska komisarka Bulc je poleg zavedanja o pomenu čebel za življenje človeka povedala, da se pripravlja zakonodaja, ki bo zaščitila vse opraševalce.

Slovenija si sicer od leta 2014 prizadeva, da bi 20. maj razglasili za svetovni dan čebel in tako potrdili pomen tega opraševalca za preživetje človeka. Dogodka se je tako udeležil tudi predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč. "Vsaka tretja žlica hrane, ki jo pojemo, je plod opraševanja čebel," je spomnil, zato je po njegovih besedah pomembno, da se ves svet en dan v letu zave pomena čebel.

V prihodnjih mesecih sta po pomembni dve stopnički: konferenca Organizacije za prehrano in kmetijstvo (FAO), ki bo julija v Rimu, in nato decembra glasovanje generalne skupščine OZN, je pojasnil minister Židan. Po njegovi oceni je verjetnost, da bo 20. maj razglašen za svetovni dan čebel, 95-odstotna. Pričakuje, da bomo ta dan prvič praznovali že prihodnje leto. Dan prej, 19. maja, pa bo v Sloveniji svetovna konferenca o čebelah, je dejal.

Paviljon, slovenske izdelave, v obliki kupole, premera 6 metrov in višine 3,1 metra, sestavljajo šesterokotniki iz lesa, ki simbolizirajo čebelje celice, združene v satovju. Konstrukcija ima tri vhode, skozi katere se lahko obiskovalec sprehodi in si ogleda ilustrativne fotografije, prave medovite rastline, video posnetke in različno gradivo o čebelah ter drugih opraševalcih.

Glavna atrakcija paviljona pa so sodobni tehnološki pristopi, kot je doživetje čebeljega sveta skozi virtualno resničnost s tehnologijo snemanja 360°, doživljanje čebeljega sveta preko interaktivnih aplikacij, občudovanje čebele preko holograma, preizkus spretnosti na računalniški igrici in druge zanimivosti za mlade in starejše.

"Obiskovalcem smo želeli čim bolj približati čebelji mikrokozmos. Pripravili smo 360-stopinjski video, tako da lahko v virtualni resničnosti dejansko izkusijo, kako je v čebelnjaku in pred čebelnjakom. Celo letijo lahko kot čebele," je pojasnil producent virtualne in nadgrajene resničnosti Čebeljega sveta Marko Cafnik. V nadgrajeni resničnosti pa lahko obiskovalci s pomočjo posebne aplikacije raziskujejo slovensko čebelo.

Tako lahko obiskovalci na interaktiven način doživijo nepozabno izkušnjo o življenju čebel oz. opraševalcev, posredno pa tudi o Sloveniji. Paviljon je plod slovenskega znanja, IT aplikacij, video produkcije, obrtniškega dela in materiala ter kot tak promovira in izpostavlja tudi vrhunske slovenske izdelke in znanje.

Paviljon bo na sedežu komisije Berlaymont na ogled ves teden.

 

   

Foto: EC Audiovisual Service