Stalno predstavništvo pri EU Bruselj /Novice /
04.12.2015  

Na zasedanju ministrov EU sprejeli sklepe za uvedbo integrativnega in komplementarnega pristopa v boju proti terorizmu in nasilnemu ekstremizmu na ZB, ki so nastali na osnovi slovenske iniciative, in dosegli dogovor o evropskem PNR

Ministrica mag. Vesna Györkös Žnidar se je danes, 4. decembra 2015, v Bruslju udeležila zasedanja Sveta ministrov EU za pravosodje in notranje zadeve.

Prva tema današnjega zasedanja je bila boj proti terorizmu, kjer so ministri po večletnih pogajanjih dosegli dogovor o predlogu direktive o uporabi podatkov iz evidence o potnikih (PNR), ki je pomembno orodje v boju proti terorizmu. Dogovor mora sedaj potrditi še Evropski parlament. Ministrica je ob tem povedala: »Predsedniki vlad so nam naložili, da dosje zaključimo do konca letošnjega leta, zato so zdaj pogajanja med Svetom in Evropskim parlamentom zelo intenzivna. Vesela sem, da lahko z veliko verjetnostjo povem, da nam bo to tudi uspelo«.

Velikega pomena za Slovenijo je bil sprejem sklepov Sveta o integrativnem in komplementarnem pristopu v boju proti terorizmu v regiji Zahodni Balkan, ki so nastali na osnovi slovenske iniciative. Ministrica je poudarila, da je zadovoljna, da je prišlo do sprejetja sklepov, saj gre za zelo konkreten prispevek Slovenije k odzivu na teroristične grožnje, v katerega smo vložili veliko naporov in trdega dela. Kot je še dodala, smo prvič v zgodovini uspeli v koordiniran odziv na teroristične grožnje povezati prav vse mednarodne partnerje, ki so aktivni na področju boja proti terorizmu v regiji.

Pomemben dosežek današnjega Sveta je bila tudi potrditev političnega dogovora o predlogu Uredbe o Europolu. Nova pravna podlaga bo tako Europolu omogočala tesnejše sodelovanje z državami članicami EU v boju proti terorizmu in organiziranemu kriminalu, hkrati pa bo omogočila Evropskemu parlamentu, v sodelovanju z nacionalnimi parlamenti, boljši nadzor nad Europolom.

Popoldanski del zasedanja je bil namenjen migracijam in schengenu. Ministri so se seznanili s trenutnimi razmerami na področju migracij v državah članicah. Evropska komisija, Grčija in Italija so ministre obvestile tudi o poteku vzpostavljanja "hot-spots" in postopkih relokacije. Po besedah ministrice oboje poteka prepočasi, zato so vse deležnike pozvali k pohitritvi postopkov, zlasti vzpostavljanja "hot-spots", kar je tudi v interesu Slovenije. Ravno tako je Grčija zaprosila za napotitev enot za hitro posredovanje na grške otoke in za napotitev enot Frontex na makedonsko-grško mejo, kar je pozdravila večina ministrov. Po besedah ministrice je to pozitiven znak, da je Grčija končno pristopila k aktivnemu reševanju situacije.

Na tokratnem zasedanju pa ministri niso razpravljali o temah, ki so se zadnje dni najbolj pojavljale v javnosti. Tako niso govorili ne o podaljševanju obdobja za uvedbo nadzora na notranjih schengenskih mejah niti o t. i. mini schengenu.

Ministrica za notranje zadeve mag. Vesna Györkös Žnidar, stalni predstavnik dr. Rado Genorio in nemški zvezni minister za notranje zadeve Thomas De Maiziere (vir: Evropska unija)

Zasedanje Sveta za pravosodje in notranje zadeve v sestavi notranjih ministrov (vir: Evropska unija)