Stalno predstavništvo pri EU Bruselj /Novice /
09.11.2015  

Na izrednem zasedanju Sveta ministrov EU za pravosodje in notranje zadeve o poteku implementacije že sprejetih ukrepov za obvladovanje migracijske krize

Ministrica mag. Vesna Györkös Žnidar se je danes, 9. novembra 2015, v Bruslju udeležila izrednega zasedanja Sveta ministrov EU za pravosodje in notranje zadeve.

Na tokratnem izrednem zasedanju so razpravljali predvsem o poteku implementacije že sprejetih ukrepov, predvsem tistih, sprejetih na t. i. mini vrhu voditeljev držav ob zahodno-balkanski migracijski poti.

Ministrica Györkös Žnidar je evropske kolege seznanila s trenutno situacijo v Sloveniji, v katero je od sredine oktobra vstopilo že več kot 160.000 migrantov. Zahvalila se je vsem državam, ki so se odzvale naši prošnji in že prispevale policiste za pomoč slovenskim kolegom, opremo in drugo pomoč. Vendar je opozorila, da tudi to ne bo dovolj za zagotavljanje kontrole in upravljanja z migracijskim tokom na dolgi rok, saj Slovenija nima kapacitet za sprejem takšnega števila ljudi. Ministre je obenem obvestila o nameravanih ukrepih Slovenije, vključno z možnostjo postavitve fizičnih ovir, če se pritok ne bo omejil. Opozorila je, da ne gre za problem ene države, ampak evropski problem, in da od EU pričakujemo, da bodo sprejeti ustrezni ukrepi za zaščito schengenskega sistema. 

Ministri so govorili tudi o implementaciji obeh sklepov o relokaciji, predvsem v luči delovanja t. i. "hot spots".

Ob robu zasedanja se je ministrica sestala s kolegi iz Nemčije, Avstrije, Češke, Latvije in Estonije ter s komisarjem za migracije, notranje zadeve in državljanstvo Dimitrisom Avramopoulosom.

Izjava za javnost (.mp3) - spletna stran MNZ