Stalno predstavništvo pri EU Bruselj /Novice /
16.11.2015  

Udeležba ministra za zunanje zadeve Erjavca na zasedanju Sveta za zunanje zadeve

Bruselj, 16. november 2015 - Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec se je v Bruslju udeležil zasedanja Sveta EU za zunanje zadeve. V luči terorističnih napadov v Parizu so ministri Franciji izrazili globoko sožalje in sočutje ter poudarili predanost ohranjanju evropskih načel in vrednot. Poudarili so, da gre za popolnoma nesprejemljiv način doseganja političnih ciljev.
 
Teroristični napadi dajejo tudi dodaten pomen razpravam o Siriji in aktivnostim EU in mednarodne skupnosti za ustavitev spopadov, boju proti Daesh v Siriji in Iraku ter iskanju možnosti politične rešitve položaja v Siriji. Ministrom se v razpravi o Siriji pridružil posebni odposlanec generalnega sekretarja OZN za Siriji Staffan de Mistura. Svet za zunanje zadeve je izpostavil pozitiven zagon pri iskanju politične rešitve v Siriji po opravljenih treh krogih pogovorov na Dunaju in izrazil polno podporo prizadevanjem de Misture in visoke predstavnice za zunanje zadeve in varnostno politiko Federice Mogherini za nadaljevanje iskanja rešitve za krizo v Siriji.

V sklopu razprave o bližnjevzhodnem mirovnem procesu so ministri izrazili veliko zaskrbljenost nad položajem na terenu, tako v varnostnem kot tudi humanitarnem kontekstu. Poudarili so potrebo po krepitvi prizadevanj EU in mednarodne skupnosti po oživitvi mirovnega procesa.

V sklopu razprave o migracijah so ministri pregledali stanje po konferenci o zahodnobalkanski poti in vrhu v Valeti, ki je potekal 11. in 12. novembra 2015. Poudarili so pomen soočanja z vzroki migracij in begunske krize. Le s krepitvijo prizadevanj za odstranjevanje vzrokov, tako političnih, varnostnih kot gospodarskih in družbenih, se je možno celovito in dolgoročno soočiti z upravljanjem migracij. Izpostavili so tudi ključno vlogo Turčije, tako v kontekstu migracij kot tudi v kontekstu iskanja politične rešitve krize v Siriji in širši regiji.

Minister Erjavec je ob tem izpostavil problematiko zahodnobalkanske begunske poti in poudaril, da trenutna begunska in migracijska kriza potrebuje evropsko rešitev. Ključna je sposobnost dogovora in še bolj sposobnost in pripravljenost uresničevanja dogovorov, ki so bili sprejeti na dosedanjih zasedanjih in srečanjih. Poudaril je, da so sposobnosti evropskega dogovarjanja, sprejemanja zavez in njihovega uresničevanja na preizkušnji ter izpostavil izjemen pomen spoštovanja solidarnosti Evropske unije. Minister se je ob tem zahvalil vsem članicam, ki Sloveniji nudijo pomoč.


Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec, portugalski zunanji minister Rui Machete in slovaški zunanji minister Miroslav Lajčak (Foto: EU)