Stalno predstavništvo pri EU Bruselj /Novice /
04.07.2017  

Izjava Evropske komisije glede končne razsodbe arbitražnega sodišča v Haagu v arbitraži med Slovenijo in Hrvaško

Izjava prvega podpredsednika Komisije Fransa Timmermansa v zvezi s končno razsodbo arbitražnega sodišča pri Stalnem arbitražnem sodišču v Haagu z dne 29. junija v arbitraži med Slovenijo in Hrvaško, ki jo je podal v Strasbourgu, 4. julija 2017:

"Komisija je danes razpravljala o končni razsodbi arbitražnega sodišča pri Stalnem arbitražnem sodišču z dne 29. junija glede določitve morske in kopenske meje med Slovenijo in Hrvaško.

Gre za vprašanje, ki se vleče že 20 let.

Komisija od nekdaj podpira mirno reševanje mejnih sporov med državami članicami. V tem konkretnem postopku smo sodelovali tudi v vlogi posrednika, kar je v letu 2009 privedlo do začetka postopka arbitraže.

Zdaj, ko je bila v tej zadevi sprejeta odločitev, se je Komisija podrobno seznanila s končno razsodbo in od obeh strani pričakuje, da jo bosta izvršili.

Komisija tudi pozdravlja dejstvo, da se bosta predsednika vlad Slovenije in Hrvaške sestala 12. julija in da sta se dogovorila, da do takrat nobena stran ne bo sprejela enostranskih ukrepov. Komisija upa, da se bosta predsednika vlad uspela dogovoriti o tem, kako kar najbolje izvršiti končno razsodbo.

Komisija je seveda pripravljena prispevati k temu procesu ali k njegovemu lažjemu poteku. Po začetku tega procesa bo kolegij spet obravnaval to vprašanje in razpravljal o doseženem napredku ter proučil, kako lahko Komisija pomaga doseči pravično izvršitev razsodbe v celoti."

Izvorna izjava Evropske komisije: http://europa.eu/rapid/press-release_STATEMENT-17-1911_sl.htm