Stalno predstavništvo pri EU Bruselj /Novice /
10.03.2017  

Premier dr. Cerar: Razprava o Evropi več hitrosti ni nekaj, kar bi moralo skrbeti Slovenijo

Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar se je v Bruslju udeležil neformalnega srečanja voditeljev 27 držav članic brez Združenega kraljestva, kjer so se voditelji EU v razpravi o prihodnosti EU zavzeli za okrepitev medsebojnega zaupanja in enotnosti. Pri tem so največ pozornosti namenili konceptu Evrope več hitrosti, v zvezi s čimer je slovenski premier poudaril, da je Slovenija v skupini najbolj integriranih članic in z vidika slovenskih interesov razprava o Evropi več hitrosti ni nekaj, kar bi Slovenijo moralo skrbeti.

V središču zasedanja je bila priprava na 60. obletnico EU, ki bo 25. marca v Rimu, pri čemer je večina razprave tekla prav na temo koncepta Evrope več hitrosti. Kot je po srečanju pojasnil slovenski premier, se je razprava vrtela predvsem okoli tega, kaj sploh pomeni Evropa več hitrosti in ali jo države članice želijo spodbujati v prihodnje. Prevladala je skupna ugotovitev, je pojasnil premier, da je Evropa več hitrosti dejstvo, saj se članice znotraj EU povezujejo z različno intenzivnostjo.
 
»Slovenija je udeležena prav v vseh oblikah poglobljenega sodelovanja. Smo v skupini najbolj integriranih članic, kar je vsekakor velika prednost za naš razvoj znotraj EU,« je izpostavil premier dr. Cerar. Tako z vidika slovenskih interesov razprava o Evropi več hitrosti po njegovih besedah ni nekaj, kar bi moralo Slovenijo skrbeti. »Nasprotno, to je razprava, v kateri lahko polno sodelujemo z lastno vizijo in idejami za skupni razvoj,« je ocenil premier.
 
Ob tem pa je opozoril, da je treba resno upoštevati različne pomisleke, da se ne bi med nekaterimi članicami in državljani ustvarjala zaskrbljenost, da bi lahko Evropa več hitrosti pomenila, da bi šle nekatere države v razvoju naprej, druge pa bi zaostale ali bile izločene iz EU.
 
»Ko se govori o ideji različnih hitrosti, se govori samo o tem, da se lahko članice samostojno odločajo, v katerem delu integracije EU bodo ustvarile ožje sodelovanje,« je pojasnil. Pri tem je pomembno, da mora takšno sodelovanje soglasno potrditi celotna EU.
 
Kot je še povedal, bo vrh v Rimu 25. marca namenjen Evropi dosežkov doslej. Tukaj so si voditelji EU enotni, prav tako glede osrednjih vrednot, na katerih je bila zgrajena Unija. In četudi še bodoči temeljni cilji niso povsem opredeljeni, bi morala EU prihodnosti biti Evropa razvoja v interesu svojih državljank in državljanov, je bil glede pričakovanj v zvezi z rimskim vrhov jasen slovenski premier.

 

 Foto: European Union

  Foto: Thierry Monasse/STA

 Foto: European Union

   Foto: Thierry Monasse/STA

  Foto: Anže Malovrh/STA

  Foto: Anže Malovrh/STA

  Foto: Thierry Monasse/STA