Stalno predstavništvo pri EU Bruselj /Novice /
29.04.2017  

Premier dr. Cerar: Pogajalske smernice EU za brexit sprejeli povsem enotni

Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar se je danes v Bruslju udeležil izrednega zasedanja Evropskega sveta v formatu 27 držav članic. Ta je bil namreč namenjen dogovoru o pogajalskih smernicah za izstop Združenega Kraljestva iz Evropske unije. Te so voditelji EU danes tudi potrdili v duhu enotnosti in brez posebnosti.

Kot je pojasnil premier po koncu zasedanja, bodo smernice opredelile okvir pogajanj v okviru 50. člena Pogodbe o Evropski uniji in določile okvirna stališča in načela, ki jih bo glavni pogajalec Evropske komisije v imenu EU zasledoval v pogajanjih. 

Za Slovenijo bo v teh pogajanjih zelo pomembno doseči dober dogovor o finančnih obveznostih odhajajoče članice, je izpostavil premier dr. Cerar ter spomnil na pomen zagotovitve ustreznih pravic državljanov.

Sprejete smernice je ocenil kot dobro podlago za pogajanja, prav tako so bil pri njihovem oblikovanju upoštevani tudi slovenski interesi in pripombe. 

Ob tem je pozdravil načelo postopnega pristopa k pogajanjem, saj bo treba najprej doreči temeljna vprašanja o izstopnem dogovoru, šele nato se bo mogoče začeti pogovarjati o prihodnjih odnosih med Unijo in Združenim kraljestvom. Kot izhaja iz smernic, bodo najprej prioritetne zagotovitve pravice državljanov, finančna poravnava in razumen dogovor o meji med Irsko in Severno Irsko.

Pri tem je cilj, da bi pogajanja končali do oktobra prihodnje leto, nato naj bi sledile ratifikacije v parlamentih, je še pojasnil slovenski premier.

 

Foto: thierry Monasse/STA