Stalno predstavništvo pri EU Bruselj /Novice /
03.09.2007  

Državni sekretar Šter na konferenci o krepitvi evropske sosedske politike

 

Bruselj, 3. september 2007 - Državni sekretar na zunanjem ministrstvu Andrej Šter se je danes v Bruslju udeležil prvega srečanja visokih predstavnikov držav članic Evropske unije z ministri iz držav, ki so vključene v evropsko sosedsko politiko. Na srečanju Delajmo skupaj – krepitev evropske sosedske politike so si udeleženci izmenjali mnenja o možnih načinih nadaljnjega razvoja oziroma krepitve sosedske politike.

Evropski sosedski politiki (ENP) bo posebno pozornost v času predsedovanja EU v prvi polovici leta 2008 namenila tudi Slovenija, je na konferenci poudaril državni sekretar Šter. »Razvijati želimo uravnotežen pristop tako sredozemske kot vzhodnoevropske skupine držav, vključenih v evropsko sosedsko politiko,« je dejal. Pomembne elemente bodo predstavljali partnerski odnos držav članic z državami ENP pri energetski politiki in boju proti podnebnim spremembam, pa tudi vprašanje migracij, kjer sodelovanje z državami ENP obsega tako pozitivni vidik (vizumske olajšave) kot tudi skupno migracijsko politiko (sporazumi o vračanju, preprečevanje ilegalnih imigracij).

Uvodoma sta na konferenci danes spregovorila tudi predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso in evropska komisarka za zunanje odnose Benita Ferrero Waldner, poleg predstavnikov držav članic EU in držav ENP pa so se srečanja udeležili tudi predstavniki nevladnih organizacij ter poslovnega sveta.

Odločitev o krepitvi evropske sosedske politike je junija letos sprejel Evropski svet ter pri tem poudaril cilje, kot so utrditev blaginje, stabilnosti in varnosti na podlagi človekovih pravic, demokracije in pravne države, podprl pa je tudi proces reform in modernizacije partnerskih držav v okviru ENP. Čeprav ima sosedska politika enoten in usklajen političen okvir, pa je pri njenem izvajanju treba upoštevati posebnosti sodelujočih držav, je sicer tudi poudaril Evropski svet in pozval prihodnja predsedstva, naj nadaljujejo delo v tej smeri.