Stalno predstavništvo pri EU Bruselj /Novice /
18.09.2007  

Minister za notranje zadeve Dragutin Mate in minister za pravosodje dr. Lovro Šturm na Svetu za pravosodje in notranje zadeve

Bruselj, 18. september 2007 - Minister za notranje zadeve Dragutin Mate in minister za pravosodje dr. Lovro Šturm sta bila danes v Bruslju, kjer sta se udeležila Sveta za pravosodje in notranje zadeve.

Minister Dragutin Mate in ostali notranji ministri EU so med drugim razpravljali o napredku pri širitvi schengenskega prostora in vzpostavljanju sistema SIS II. Minister Mate je ob koncu zasedanja povedal, da širitev schengenskega prostora teče po načrtih in na novembrskem zasedanju Sveta, ko bo sprejeta odločitev o širitvi schengenskega prostora, ne pričakuje zapletov.

Slovenski minister je bil tudi zadovoljen z odločitvijo glede olajšanja prehajanja meje s Slovenijo za hrvaške državljane. Po dolgotrajnem dogovarjanju med Italijo, Madžarsko, Evropsko komisijo in ostalimi državami, tudi s Hrvaško, so ministri včeraj le našli kompromis. Hrvaški državljani bodo tako slovensko mejo lahko še naprej prehajali z osebno izkaznico in kartonom z osnovnimi osebnimi podatki.

Več o zasedanju notranjih ministrov (stran Ministrstva za notranje zadeve) >>> 

Pravosodni ministri držav članic EU, med njimi tudi minister dr. Lovro Šturm, pa so se predvsem posvetili obravnavi predloga okvirnega  sklepa o evropskem nalogu za nadzor ter predlogu sprememb statuta Sodišča Evropskih skupnosti, ki se nanašajo na nujni postopek predhodnega odločanja. Na delovnem kosilu so se ministri seznanili s pobudo za uvedbo dneva boja proti smrtni kazni. Minister dr. Šturm bo jutri tudi obiskal Evropski parlament.

Več o zasedanju pravosodnih ministrov (stran Ministrstva za pravosodje) >>>