Stalno predstavništvo pri EU Bruselj /Novice /
09.11.2007  

Napovednik dogodkov od 12. do 18. novembra 2007

12. in 13. november: Minister Bajuk na evroskupini in ecofinu
Finančni minister dr. Andrej Bajuk se bo v torek v Bruslju udeležil rednega zasedanja finančnih ministrov EU (t. i. ecofina), kjer bodo na dnevnem redu med drugim davčne točke in vprašanje financiranja satelitsko-navigacijskega sistema Galileo. V okviru davčnega svežnja bo pozornost posvečena tudi predlogu Evropske komisije, da se petim novim državam članicam, med drugim Sloveniji, podaljša prehodno obdobje, kjer na s pristopno pogodbo opredeljenih področjih lahko uporabljajo znižano stopnjo DDV. Odločitev na to temo je sicer moč pričakovati šele na decembrskem zasedanju. Minister Bajuk se bo v ponedeljek zvečer udeležil tudi tradicionalnega zasedanja evroskupine, na katerem bo komisija med drugim predstavila novo, jesensko gospodarsko napoved.

15. november: Načelnik GŠ SV Gutman v Bruslju
Načelnik generalštaba Slovenske vojske Albin Gutman se bo od torka do četrtka v Bruslju udeleževal rednega jesenskega srečanja načelnikov generalštabov NATO in nato še EU Albin Gutman. Načelniki bodo med drugim govorili o potekajočih in načrtovanih vojaških operacijah v okviru NATO in EU ter drugih aktualnih vprašanjih.


15. in 16. november: Zver, Kucler Dolinarjeva in Simoniti na Svetu EU za izobraževanje, mlade in kulturo
V Bruslju se bo v četrtek in petek na rednem zasedanju sestal Svet EU za izobraževanje, mlade in kulturo, ki se ga bodo udeležili minister za šolstvo in šport dr. Milan Zver, ministrica za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Mojca Kucler Dolinar in minister za kulturo dr. Vasko Simoniti.
Četrtkov dopoldanski del bo posvečen temam s področja izobraževanja (sodeloval bo minister dr. Zver - glavne teme bodo kakovost izobraževanja učiteljev ter vloga izobraževanja in usposabljanja v Lizbonski strategiji), popoldanski pa visokemu šolstvu (sodelovala bo ministrica Kucler Dolinarjeva - glavna tema bo spodbujanje kakovosti evropskega visokega šolstva in promocija medkulturnega razumevanja skozi program Erasmus Mundus).

Petkov dopoldanski del bo posvečen kulturi (sodeloval bo minister Simoniti, glavna tema je predviden sprejem resolucije o evropski agendi za kulturo), popoldanski pa mladini (sodeloval bo minister Zver, glavna tema predviden sprejem dveh dokumentov o evropskem sodelovanju na področju mladinske politike).