Stalno predstavništvo pri EU Bruselj /Novice /
01.03.2017  

Vino Teran – zgodba o Krasu, zgodba o prihodnosti

Stalno predstavništvo Republike Slovenije pri EU v Bruslju (SPBR) je gostilo prireditev »Vino Teran – zgodba o Krasu, zgodba o prihodnosti«. 

Prireditev je pripravilo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v sodelovanju s pridelovalci Terana, združenimi v Civilni iniciativi za spoštovanje zaščite vina Teran,  ob pomoči SPBR in Slovenskega gospodarskega in raziskovalnega združenja v Bruslju (SBRA).  Številne udeležence je uvodoma pozdravil stalni predstavnik-veleposlanik Lenarčič.  Panelne razprave se je udeležil tudi podpredsednik Vlade RS, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan in Marjan Colja, predsednik Civilne iniciative. 

V razpravi so sodelovali dr. Klemen Lisjak, Kmetijski inštitut Slovenije, dr. Bojan Pretnar, strokovnjak za pravo intelektualne lastnine,  João Onofre, vodja Enote za vino, zgane pijace in kmetijske proizvode DG AGRI in Boris Lisjak, Civilna iniciativa za spoštovanje zaščite vina teran. Razpravo je moderiral Dr. Draško Veselinovič, Predsednik uprave Slovenskega gospodarskega in raziskovalnega združenja. Strokovnjaki so v kratkih prispevkih seznanili strokovno javnost, zlasti predstavnike drugih držav članic, ki delujejo v Bruslju, poslance Evropskega parlamenta ter druge nevladne organizacije s posebnostmi in pomenom pridelave tega vina z zaščiteno označbo porekla za Republiko Slovenijo. Priznani strokovnjaki so spregovorili tudi o vrednosti zaščitenih označb za vinski sektor. Ob zaključku je sledila predstavitev in degustacija posebnosti s Krasa.