Stalno predstavništvo pri EU Bruselj /Novice /
22.03.2017  

Evropska državljanska pobuda »Pravica do vode« o Sloveniji kot vzoru pri zaščiti pitne vode

Stalno predstavništvo Republike Slovenije pri EU so na dan, ko beležimo svetovni dan voda, obiskali predstavniki prve uspešne evropske državljanske pobude "Pravica do vode". Kot so sporočili slovenskemu stalnemu predstavniku, veleposlaniku Janezu Lenarčiču, ocenjujejo Slovenijo kot vzor pri zaščiti pitne vode kot javne dobrine ter vodilno na področju varovanja voda. Ob tej priložnosti so slovenskemu stalnemu predstavniku Lenarčiču ter slovenskemu poslancu v Evropskem parlamentu Igorju Šoltesu predali simbolno povečano besedilo novega člena slovenske ustave o pravici do pitne vode. Slovenija je novembra 2016 kot druga država članica EU, pravico do pitne vode zapisala v ustavo.

Tovrstna slovenska prizadevanja so namreč dosegla pomemben mejnik prav z odločitvijo slovenskega Državnega zbora, čemur je sledil zelo pozitiven odmev po svetu. Predstavniki pobude so ob tej priložnosti povedali, da predstavljajo slovenski primer kot vzor po celem svetu ter pozvali k podobnim prizadevanjem tudi na evropski ravni. Ob tem so še pojasnili, da je bilo med podpisniki pobude tistih, ki so prispevali svoj podpis iz Slovenije, v proporcionalni primerjavi z ostalimi državami članicami izjemno veliko

Pri tem je veleposlanik Lenarčič izrazil veliko zadovoljstvo, da so bili slovenski napori opaženi, predvsem pa visoka ozaveščenost v Sloveniji o pomenu voda, ter se zahvalil, da predstavljajo slovenski primer tudi drugod po svetu. Ob tem je še evropski poslanec Šoltes spomnil na univerzalen pomen pravice do pitne vode ter na izjemno pomembnost varovanja voda za celotno človeštvo.

Kot so poudarili predstavniki pobude, je po tem pomembnem ustavnem koraku z enako zavzetostjo treba nadaljevati tudi pri njegovi implementaciji. Sogovorniki so si bili enotni, da je voda javna dobrina, ki kot taka nima cene, in je z njo treba ravnati trajnostno ter neprofitno.

»Voda je izvir življenja, je nenadomestljiva strateška naravna dobrina, brez katere življenje na našem planetu ni mogoče. Zaščita kakovostne vode – tekočega zlata 21. stoletja – je zato ključna tema prihodnosti«, je v enakem duhu danes poudaril že slovenski premier dr. Miro Cerar. Kot je še dejal, naraščanje svetovnega prebivalstva, podnebne spremembe in vedno večji pritiski korporacij od nas terjajo zaščito slovenske vode in slovenskih vodnih virov na najvišji možni pravni ravni.

Z evropsko državljansko pobudo lahko en milijon državljanov EU Evropsko komisijo pozove, naj pripravi zakonodajni predlog, s čimer lahko državljani neposredno vplivajo na pripravo politik EU. Več o navedeni državljanski pobudi: http://www.right2water.eu/