Stalno predstavništvo pri EU Bruselj /Novice /
23.05.2017  

Potomka najstarejše trte na svetu odslej tudi v središču EU

Belgijska prestolnica in središče EU sta odslej oplemenitena z najstarejšo vinsko trto na svetu, ki prihaja iz Slovenije. Najstarejšo vinsko trto, doma iz Maribora, sta danes na notranjem vrtu sedeža Sveta EU v Bruslju posadila župan Mestne občine Maribor Andrej Fištravec ter stalni predstavnik Republike Slovenije pri EU Janez Lenarčič. Slovenija je tako obeležila 25 let priznanja odnosov s strani držav Evropske skupnosti. Dogodku na vrtu stavbe Sveta EU v bližini Schumanovega krožišča, v kateri se sicer redno sestajajo ministri in voditelji članic EU, so prisostvovali predvsem slovenski uslužbenci institucij EU ter slovenskega stalnega predstavništva pri EU.

Današnjemu sajenju je prisostvoval tudi veleposlanik slovenskega veleposlaništva v Bruslju Matjaž Šinkovec, ki je z mariborskim županom potomko najstarejše trte posadil dan prej tudi v botaničnem vrtu Kalmthout severno od Antwerpna kot simbol počastitve 25 let od sklenitve bilateralnih odnosov med Slovenijo in Belgijo. Gre za obeležitev visoke obletnice bilateralnih odnosov Slovenije, ki je na podoben način potekala že v številnih drugih državah.

Stara trta, ki raste v središču Maribora na Lentu, se je kot najstarejša vinska trta na svetu leta 2004 vpisala v Guinnessovo knjigo rekordov. Stara je najmanj 375 let, morda pa več kot 400 let.

Več o Guinessovi rekorderki: https://www.staratrta.si/