Stalno predstavništvo pri EU Bruselj /Novice /
10.02.2015  

Udeležba ministra Erjavca na zasedanju FAC, 9. februar 2015

Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec se je v Bruslju udeležil zasedanja Sveta EU za zunanje zadeve. Ministri so večino pozornosti posvetili položaju v Ukrajini ter položaju v Libiji in Jemnu. Glede Ukrajine so potrdili dodatna imena uvrščena na seznam omejevalnih ukrepov, kot je bilo dogovorjeno na izrednem januarskem zasedanju Sveta za zunanje zadeve. Z namenom podpore poskusom diplomatske rešitve bodo ukrepi začeli veljati čez en teden. Ministri so ob tem poudarili enotnost EU in močno podporo diplomatskim prizadevanjem Nemčije in Francije za dosego premirja in doseganje napredka na terenu.
Svet za zunanje zadeve je pregledal položaj v Libiji in potek ženevskih pogajanj pod vodstvom posebnega predstavnika generalnega sekretarja OZN Bernardina Leona. Minister Erjavec je izpostavil potrebo po nadaljnjem angažiranju mednarodne skupnosti in EU v Libiji.
Ministri so v zvezi z Jemnom izpostavili zaskrbljujoč politični in varnostni položaj ter poudarili pomen nadaljevanja prizadevanj po umiritvi situacije in politični stabilizaciji države. Poudarili so tudi potrebo po preprečevanju nadaljnje vojaške in politične eskalacije v državi. Potrebno se je odreči nasilju in ponovno vzpostaviti politični dialog, vključujoč delo na pripravi ustave. Visoka predstavnica za zunanje zadeve in varnostno politiko Federica Mogherini in Evropska komisija so predstavili Skupno sporočilo Svetu in Evropskemu parlamentu o regionalnem pristopu do Sirije in Iraka ter grožnje, ki jo predstavlja ISIL. Regionalni pristop bo obravnavan na enem od naslednjih Svetov za zunanje zadeve, najverjetneje že v mesecu marcu.
Na delovnem kosilu so ministri nadaljevali januarja začeto razpravo o zunanjepolitičnih vidikih boja proti terorizmu. Razprava je namenjena predvsem kot priprava na neformalno zasedanje Evropskega sveta, ki bo potekalo 12. februarja 2015.