Stalno predstavništvo pri EU Bruselj /Novice /
21.09.2007  

Minuta molka na SPBR za žrtve poplav v Sloveniji

Bruselj, 21. september 2007 - Zaposleni na Stalnem predstavništvu Republike Slovenije pri Evropski uniji so se na današnji dan žalovanja z minuto molka spomnili na žrtve nedavnih katastrofalnih poplav v Sloveniji. Pristojni svetovalci SPBR so sicer tudi v stiku z Evropsko komisijo, da bi našli najučinkovitejši način za pridobitev pomoči Sloveniji iz solidarnostnega sklada EU.

Evropska komisija je včeraj izrazila solidarnost s Slovenijo in sporočila, da bi zaradi nastale škode naša država lahko bila upravičena do pomoči iz solidarnostnega sklada. Za to mora slovenska vlada v desetih tednih od prvega dne nesreče vložiti prošnjo z oceno škode. Ta mora znašati 0.6 odstotka BDP ali več; v primeru Slovenije to pomeni približno 164 milijonov evrov.

Gre za pomoč za škodo, ki ni bila zavarovana, na primer na komunalni in prometni infrastrukturi ali javnih objektih. To velja torej tudi za nastalo škodo na bolnišnici Franja in za  njeno zaščito ter omogočanje nadaljnje uporabe. 

Svetovalci SPBR skupaj s slovenskimi oblastmi in Evropsko komisijo tudi preučujejo druge možnosti pridobivanja sredstev EU, s katerimi bi lahko omilili posledice torkovega neurja. Tu gre na primer za možnost spreminjanja prioritet pri financiranju iz strukturnih skladov, krepitev ukrepov za razvoj podeželja ali odobritve državne pomoči za nadomestitev materialne škode oziroma jasno opredeljenih posrednih posledic neurja.

Neurje, ki je v torek prizadelo Slovenijo, je v poplavah, kakršnih prebivalci ne pomnijo, zahtevalo šest življenj in po prvih ocenah za okrog 200 milijonov evrov materialne škode. Slovenska vlada je današnji dan razglasila za dan žalovanja.