Stalno predstavništvo pri EU Bruselj /Novice /
15.11.2007  

Ministrica Kucler Dolinar na zasedanju Sveta za izobraževanje, mladino in kulturo

Bruselj, 15. november 2007 - Ministrica za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Mojca Kucler Dolinar se je danes udeležila Sveta EU za izobraževanje, mladino in kulturo v Bruslju. S področja visokega šolstva so ministri obravnavali predlog sklepa Evropskega parlamenta in Sveta o akcijskem programu za izboljšanje kakovosti visokošolskega izobraževanja in spodbujanja medkulturnega razumevanja s sodelovanjem s tretjimi državami Erasmus Mundus II za obdobje 2009 do 2013.

V obdobju naslednjih petih let naj bi bilo univerzam iz evropskih in tretjih držav za izvajanje skupnih programov ter štipendiranje študentom in profesorjem na voljo več kot 950 milijonov evrov, kar je trikrat več sredstev v primerjavi s prvim obdobjem. Razširjanje programa je pomembno za kakovostno visoko šolstvo v Evropi in za promoviranje visokega šolstva v tretjih državah, je dejal evropski komisar Jan Figel. S stališča prihodnjega predsedovanja Slovenije Svetu EU pa je dokument pomemben tudi zato, ker naj bi bil sprejet predvidoma v času slovenskega predsedovanja. »Veselimo se sodelovanja s slovenskimi kolegi in upamo, da bomo ta dokument sprejeli v času slovenskega predsedovanja,« je dejal tudi evropski komisar Jan Figel.

Ministri so obravnavali tudi osnutek resolucije o posodabljanju univerz za konkurenčnost Evrope v globalnem gospodarstvu znanja. Govorili so še o mobilnosti študentov ter v zvezi s tem o krepitvi socialne dimenzije programa Erasmus.

Mojca Kucler Dolinar je v Bruslju ministrom pristojnim za visoko šolstvo predstavila tudi prioritete slovenskega predsedovanja Svetu EU na področju visokega šolstva. V programu slovenskega predsedovanja bo imelo pomembno mesto pravočasno sprejetje sklepa o programu Erasmus Mundus II ter promocija medkulturnega dialoga s poudarkom na Evro-sredozemskem prostoru, je poudarila.

Več o udeležbi ministrice Kucler Dolinar na zasedanju Sveta za izobraževanje, mladino in kulturo (Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo) >>>