Stalno predstavništvo pri EU Bruselj /Novice /
16.11.2007  

Minister dr. Zver evropskim kolegom predstavil slovenske prioritete predsedovanja na področju mladine

Bruselj, 16.11.2007 - Minister za šolstvo in šport dr. Milan Zver se je 16. novembra 2007 udeležil rednega zasedanja Sveta ministrov za izobraževanje, mladino in kulturo v Bruslju. Zadnji dan zasedanja so ministri razpravljali o področju mladine.

Najbolj živahna razprava je bila na temo, kako v večji meri upoštevati vprašanja mladih pri izvajanju Lizbonske strategije. Uresničevanje Lizbonske strategije ima namreč velik pomen za izboljšanje socialnega položaja mladih v Evropi in ob tem upošteva Evropski mladinski pakt kot glavno prioritetno nalogo. Prav to je poudaril minister, ko je predstavil prioritete slovenskega predsedovanja Svetu EU na področju mladine. Zavzel se je tudi za to, da dobijo mladi več besede na vseh področnih politikah ter za umeščanje vsebin s področja mladih na pomladni Evropski vrh predsednikov vlad marca 2008.

Ministri so na zasedanju razpravljali tudi o vsestranskem pristopu  k mladinski politiki, kjer so poudarili pomen razvoja mladinske politike, participacije mladih in razvijanja medsektorskega pristopa. Sprejeli pa so tudi dokument o prostovoljnih aktivnostih mladih, ki postavlja smernice za razvijanje, omogočanje, spodbujanje in priznavanje prostovoljnih dejavnosti.

Pred formalnim zasedanjem Sveta EU se je minister udeležil srečanja Tria, Sekretariata EU, Evropske komisije in Evropskega parlamenta z mladimi, ki so predstavili svoje poglede na razvoj evropske mladinske politike. Na srečanju je minister mlade povabil k sodelovanju pri različnih aktivnostih v času slovenskega predsedovanja. Srečanja se je udeležil tudi Matjaž Štolfa, predsednik Mladinskega sveta Slovenije.