Stalno predstavništvo pri EU Bruselj /Novice /
17.09.2007  

Napovednik dogodkov, 17. - 22. september16. – 18. september
: Neformalno srečanje ministrov EU za kmetijstvo (Porto)

Ministri za kmetijstvo EU, med njimi slovenski minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Iztok Jarc, se bodo v portugalskem Portu sešli na neformalnem zasedanju. Ministri bodo v formalnem delu govorili o izzivih skupne kmetijske politike EU v prihodnjih letih, še posebej o pomembnosti in prispevku kmetijskega in prehrambenega sektorja k trajnostnem razvoju podeželja.

Dodatne informacije: Jernej Kovač, vodja Službe za odnose z javnostmi in promocijo Ministrstva RS za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (jernej.kovac(at)gov.si  ali +386 51 680 238) in http://www.mkgp.gov.si/nc/si/splosno/novice/novica/article/576/5435/

18. september: Zasedanje Sveta EU za pravosodje in notranje zadeve (Bruselj)

V Bruslju se bodo v torek sestali notranji in pravosodni ministri EU. Notranji ministri, med njimi tudi slovenski minister Dragutin Mate, bodo med drugim pregledali napredek v pripravah na širitev schengenskega območja konec letošnjega leta. Pravosodni ministri, med katerimi bo tudi slovenski minister dr. Lovro Šturm, pa bodo med drugim govorili o vzpostavitvi instituta nujne preliminarne razsodbe.

18. september: Srečanje nacionalnih koordinatorjev za lizbonsko strategijo (Bruselj)

Minister za razvoj dr. Žiga Turk se bo udeležil delovnega srečanja nacionalnih koordinatorjev Evropske unije za Lizbonsko strategijo.

Dodatne informacije: Eldina Knez, uradna govorka za EU SVR (eldina.knez(at)gov.si  ali +386 1 478 1192)

21. – 22. september: Neformalno srečanje ministrov za  razvojno sodelovanje (Madeira)

V portugalski Madeiri se bodo sestali ministri EU za razvojno sodelovanje. V imenu Slovenije se bo srečanja udeležil državni sekretar na ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter. Med drugim bodo ministri razpravljali o tem, kako izboljšati odgovor EU na nestabilne situacije, kako izboljšati koherentnost med varnostno in razvojno politiko EU in o novih izzivih humanitarne pomoči. Srečanja se bo udeležil tudi Antonio Guterres, visoki komisar ZN za begunce(UNHCR).

Dodatne informacije: mag. Jakob Štunf, uradni govorec za EU Ministrstva RS za zunanje zadeve (jakob.stunf(at)gov.si ali +386 1 478 2031)