Stalno predstavništvo pri EU Bruselj /Novice /
23.09.2007  

Napovednik dogodkov za obdobje od 22. do 30. septembra

26. in 27. september: Zasedanje Sveta za kmetijstvo (Bruselj)
Kmetijski ministri EU, med njimi slovenski kmetijski minister Iztok Jarc, se bodo sredi tedna v Bruslju sestali na predvidoma dvodnevnem zasedanju, na katerem bodo nadaljevali pogajanja o vinski reformi, pri čemer bodo govorili predvsem o možnostih za ukinitev sistema sadilnih pravic in za prepoved uporabe sladkorja za obogatitev vina. Ministri naj bi tudi dosegli politični dogovor o dopolnitvi reforme sektorja sladkorja iz leta 2006; z ukrepi, ki bodo za Slovenijo imeli pozitivni učinek, naj bi EU reformo pospešila.

27. in 28. september: Minister Žagar na evropskem kohezijskem forumu (Bruselj)
Minister za lokalno samoupravo in regionalno politiko dr. Ivan Žagar se bo v Bruslju v četrtek in petek udeležil četrtega Evropskega kohezijskega foruma, na katerem bodo udeleženci med drugim razpravljali o novih izzivih za EU in njene regije ter dodani vrednosti kohezijske politike unije. Foruma, ki ga bo odprl predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, se bodo udeležili visoki predstavniki držav članic, regij in združenj.


28. september: Zasedanje Sveta za konkurenčnost (Bruselj)
V Bruslju se bo v petek sestal Svet za konkurenčnost, kjer bo Slovenijo v dopoldanskem delu, posvečenem gospodarskim temam, zastopal minister za gospodarstvo mag. Andrej Vizjak, v popoldanskem delu na temo raziskovalnem politike pa državni sekretar ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo dr. Dušan Lesjak. V gospodarskem delu zasedanja se bodo ministri med drugim seznanili s srednjeročnim pregledom tako industrijske politike kot politike EU do malih in srednjih podjetij, popoldne pa bo posvečeno razpravi o t. i. skupnih tehnoloških pobudah.

28. in 29. september: Neformalno zasedanje obrambnih ministrov EU (Evora, Portugalska)
Obrambni ministri EU, med njimi tudi slovenski minister Karel Erjavec, se bodo v petek in soboto v portugalski Evori sestali na dvodnevnem neformalnem zasedanju, na katerem bodo med drugim govorili o načrtovanih in potekajočih unijinih operacijah ter o sodelovanju EU z zvezo NATO.
Dodatne informacije: govorec za EU na ministrstvu za obrambo Edmond Šarani, ki bo v Evori tudi v slovenski delegaciji (edmond.sarani(at)mors.si ali +386 51 300 763).