Stalno predstavništvo pri EU Bruselj /Novice /
08.10.2007  

Otvoritev razstave "Košček ustvarjalne odličnosti" na SPBR

Bruselj, 8. oktober 2007 – Na Stalnem predstavništvu Republike Slovenije pri EU v Bruslju je danes potekala otvoritev fotografske razstave Bojana Breclja "Košček ustvarjalne odličnosti", pripravljena skupaj z Ministrstvom za transport. Priznani slovenski fotograf, za katerega so ladje in njihovo nastajanje priljubljeni subjekt njegovega dela, tokrat predstavlja fotografije, ki so nastale med njegovim spremljanjem dela slovenskega podjetja Seaway, vodilnega razvojnega podjetja na področju navtike. Razstavo je odprl slovenski minister za transport mag. Radovan Žerjav, vsebino fotografij in njihovo nastajanje pa je predstavil njihov avtor Bojan Brecelj.

Minister za transport mag. Radovan Žerjav je v uvodnem nagovoru ob otvoritvi razstave spomnil, da je Slovenija tudi pomorska država, ponosna na svojo obalo, pristanišča in marine.


Minister mag. Žerjav med današnjim otvoritvenim nagovorom (foto: SPBR)

"Slovenci smo veliki ljubitelji navtike; mnogi postavljajo jadrnico, motorni čoln ali jahto na vrh lestvice najbolj zaželenih dobrin. Vendar nismo samo njihovi uporabniki, ampak tudi ustvarjalci, in to z dolgoletno tradicijo," je povedal minister mag. Žerjav.

Eden takšnih ustvarjalcev je tudi slovensko podjetje Seaway, ki se je v zadnjih dveh desetletjih razvilo v vodilno svetovno navtično razvojno podjetje. Bojan Brecelj je takole pojasnil, zakaj si je to podjetje in njihovo delo izbral za subjekt svojih fotografij: "Ljubim jadranje in veter; dobra jadrnica mi pomeni več kot objekt: doživljam jo kot bitje; bitje, ki mi omogoča da živim, se gibljem in preživim v sožitju z vetrom in morjem."


Minister mag. Žerjav in fotograf Bojan Brecelj (foto: SPBR)

Kot dokumentarnega fotografa ga privlačijo teme, kjer je prisotno nastajanje, ustvarjanje, invovacije; nekaj za prihodnost. Vedno se je zanimal za to, kako nastajajo barke: na Tajvanu je obiskal tamkajšnje ladjedelnice tikovih jadrnic, spoznal se je z izdelavo korčulanskega tradicionalnega hrastovega čolna, pa tudi z modernejšimi ladjami, na primer prvimi uspešnicami Elana. "Kako nastaja super jahta, ki združuje najsodobnejše materiale in naj-design, sem želel doživeti na lastne oči," pove Bojan Brecelj.


Bojan Brecelj med današnjo razstavo (foto: SPBR)


Zato se je tudi odločil za spremljanje dela v podjetju Seaway, kar je projekt, ki ga sicer še nadaljuje. "Duh ustvarjalnosti, pozornega in predanega dela je prisoten pri vsaki operaciji. Vsak košček je prepojen s pozornostjo. Izdelava je unikatna; operacije se tu ne ponavljajo. Rezultat je skorajda čudež: čudovita, okretna, ogromna barka, ki jo lahko upravlja en sam človek! Tu so zbrani izzivi sodobnega človeka."


Foto: SPBR

Razstava bo na Stalnem predstavništvu v Bruslju na ogled do konca novembra.