Stalno predstavništvo pri EU Bruselj /Novice /
05.10.2007  

Napovednik dogodkov za obdobje od 8. do 14. oktobra

 

8. in 9. oktober: Minister dr. Bajuk na zasedanju evroskupine in finančnih ministrov EU (Luxembourg)
Slovenski finančni minister dr. Andrej Bajuk se bo v ponedeljek pozno popoldne v Luxembourgu udeležil zasedanja evroskupine, v torek pa rednega zasedanja finančnih ministrov EU. Na dnevnem redu t. i. ecofina bo med drugim razprava o razvoju dogodkov na mednarodnih finančnih trgih po poletni krizi s hipotekarnimi krediti v ZDA, ministri pa bodo odločali tudi o odpravi postopka presežnega primanjkljaja proti Veliki Britaniji in o novih priporočilih Češki ter razpravljali o delovanju preventivnega dela pakta stabilnosti in rasti, kakovosti javnih financ z vidika učinkovitosti delovanja javne uprave, napredku in načrtih na področju boljše zakonodaje. Ministri bodo sprejeli tudi skupna načela vzpostavitve sistema fleksibilne varnosti.


8. oktober: Minister Žerjav bo v prostorih SPBR odprl razstavo »Košček ustvarjalske odličnosti«
Minister za promet mag. Radovan Žerjav bo v ponedeljek v prostorih Stalnega predstavništva RS pri Evropski uniji odprl fotografsko razstavo z naslovom »Košček ustvarjalske odličnosti«. Gre za razstavo fotografij priznanega slovenskega fotografa Bojana Breclja, ki je s fotoaparatom sledil ustvarjanju jadrnice od konceptualizacije do izgradnje priznanih slovenskih izdelovalcev jadrnic Jerneja in Japca Jakopina.

Minister bo sicer v Bruslju na delovnem obisku v okviru priprav na predsedovanje Slovenije EU v prvi polovici leta 2008; med drugim se bo srečal s predsednikom odbora za promet in turizem v Evropskem parlamentu Paolom Costo.


8. in 9. oktober: Delovni obisk ministra Vizjaka v Bruslju
Minister za gospodarstvo mag. Andrej Vizjak se bo v sklopu priprav na predsedovanje Slovenije EU mudil na dvodnevnem obisku v Bruslju. Predvidena so delovna srečanja s komisarjem za trgovino Petrom Mandelsonom, na generalnem sekretariatu Sveta EU ter vrsta sestankov s predsedniki, člani in poročevalci odborov Evropskega parlamenta (odbor za industrijo, raziskave in energetiko; odbor za notranji trg in varstvo potrošnikov; odbor za promet in turizem; odbor za pravne zadeve; odbor za mednarodno trgovino).

Dodatne informacije>>>


8. in 9. oktober: Ministrica Cotmanova na konferenci o zaposlovanju (Lizbona)
Ministrica Marjeta Cotman se bo v Lizboni udeležila konference o zaposlovanju v Evropi na temo pričakovanja in prednostne naloge, ki jo pripravlja portugalsko predsedstvo Evropski uniji. Ob 10. obletnici Evropske zaposlitvene strategije, ki je bila sprejeta leta 1997 v Luksemburgu, bodo v ospredju prav politike in inštrumenti zaposlovanja ter možnosti razvoja v prihodnosti. Namen konference je zato poglobiti diskusijo o Evropski zaposlitveni strategiji, s poudarkom na prednostnih nalogah in strateških dimenzijah politik zaposlovanja.


9. oktober: Minister dr. Žagar na  Evropskem tednu regij in mest (Bruselj)
Minister za lokalno samoupravo in regionalno politiko dr. Ivan Žagar se bo v torek v Bruslju udeležil Evropskega tedna regij in mest, ki ga že peto leto zapored pripravljata Evropska komisija in odbor regij. Letošnji seminarji in delavnice bodo potekale pod skupnim vodilom "Uresničevanje zastavljenega: Regije in mesta spodbujajo rast in zaposlovanje", minister Žagar pa bo v skupnem uvodnem delu spregovoril o slovenskih izkušnjah. Predstavil bo tudi načrte za slovensko predsedovanje Svetu EU s področja regionalne in kohezijske politike.


10. oktober: Državni sekretar Lenarčič na delovnem obisku v Evropskem parlamentu (Bruselj)
Državni sekretar za evropske zadeve Janez Lenarčič se bo v sredo mudil na delovnem obisku v Evropskem parlamentu v Bruslju, kjer bo imel več sestankov z evropskimi poslanci, poročevalci in predsedniki odborov, vse v okviru priprav na predsedovanje Slovenije EU v prvi polovici leta 2008.