Stalno predstavništvo pri EU Bruselj /Novice /
17.11.2015  

Državna sekretarka Benčina na ministrski konferenci Unije za Sredozemlje o sredozemski ekonomiji in pomorstvu "Blue Economy"

Bruselj, 17. november 2015 – Državna sekretarka Dragoljuba Benčina se je v Bruslju udeležila ministrske konference Unije za Sredozemlje (UzS) o sredozemski ekonomiji in pomorstvu - "Blue Economy". Konferenca je naslovila vprašanja, povezana s Sredozemskim morjem oziroma s pomorskimi zadevami, in s priložnostmi, ki se ponujajo za delovna mesta in trajnostni razvoj. Rezultat konference je bila kratka, fokusirana ministrska deklaracija, z usmeritvami za sodelovanje na področju pomorskih zadev na konkretnih prioritetnih temah.

Otvoritvene govore so imeli evropski komisar za okolje, pomorstvo in ribištvo Karmenu Vella, minister za transport Jordanije Ayman Hatahet, evropski komisar za evropsko sosedsko politiko Johannes Hahn in generalni sekretar UzS Fathallah Sijilmassi.

Državna sekretarka Benčina je v svojem nastopu poudarila nujnost dialoga in sodelovanja v okviru Unije za Sredozemlje, še posebno v luči migracijskih izzivov, s katerimi se soočamo v regiji. Posebno pozornost je namenila predvsem pomenu izobraževanja in ustvarjanja delovnih mest za mlade.

UzS je bila ustanovljena na pobudo francoskega predsednika Sarkozyja na Vrhu za Sredozemlje v Parizu 13. julija 2008. Nastala je z ambicijo nadgraditi Barcelonski proces oz. Evro-mediteransko partnerstvo, ki je delovalo od leta 1995 in ni prinašalo želenih rezultatov. V UzS sodeluje 43 držav članic: vse države članice EU, Maroko, Alžirija, Tunizija, Egipt, Jordanija, Libanon, Palestina, Izrael, Turčija, Črna gora in BiH, EEAS in EK ter Arabska liga. Članstvo Sirije je zamrznjeno. Libija ima status opazovalke, pred kratkim pa je predala prošnjo za polnopravno članstvo.

Poudarek UzS je poleg političnega dialoga na realizaciji konkretnih skupnih projektov za dvig blaginje prebivalcev regije, in sicer na šestih prednostnih področjih: razvoj podjetništva, civilna družba in ženske, transport in urban razvoj, visoko šolstvo in raziskave, okolje in voda ter energija.

 

Državna sekretarka Dragoljuba Benčina in stalni predstavnik - veleposlanik dr. Rado Genorio (vir: Evropska unija)

Skupinska fotografija (vir: Evropska unija)