Stalno predstavništvo pri EU Bruselj /Novice /
17.11.2015  

Državna sekretarka Benčina na zasedanju Sveta za splošne zadeve

Bruselj, 17. november 2015 -  Državna sekretarka Dragoljuba Benčina se je udeležila zasedanja Sveta za splošne zadeve, ki poteka danes v formatu evropskih ministrov v Bruslju. Ministri so se osredotočili na priprave na decembrsko srečanje voditeljev držav članic EU ter na vprašanja o pravni državi. Ostro so obsodili petkove teroristične napade v Parizu in izrazili solidarnost s Francijo.

Glavni poudarek v današnji razpravi ministrov in državnih sekretarjev za evropske zadeve je bil na zagotavljanju spoštovanja načela pravne države. Delegacije so izmenjale mnenja o dobrih praksah in izzivih, s katerimi se soočajo na tem področju, tudi zaradi sprememb, ki jih prinaša digitalizacija.

Državna sekretarka je navedla, da se Slovenija pri teh vprašanjih sooča z izzivom, kako ohraniti temeljno zaupanje državljank in državljanov v pravosodje ter v zakonodajno in izvršno vejo oblasti. Ocenila je, da je stopnja zaupanja javnosti v pravosodni sistem ključna za njegovo učinkovito delovanje.

Obenem je predstavila primer dobre prakse, ki so ga razvila slovenska sodišča. Inovativno rešitev za poslovno obveščanje sestavlja centralno skladišče podatkov ter analitično orodje, ki omogoča predsednikom sodišč spremljanje in obdelavo podatkov. Projekt  je pripomogel k hitrejšemu reševanju sodnih primerov pri nas, dobil pa je tudi posebno priznanje Sveta Evrope in Evropske komisije.

V okviru razprave o načelih pravne države v času digitalizacije, je državna sekretarka Benčina tudi poudarila, da je nujno, da pravo najde odgovore na izzive, ki jih pred nas postavljajo nove tehnologije.

Ministri so se na zasedanju osredotočili tudi na priprave na decembrsko zasedanje Evropskega sveta, ki bo obravnaval ukrepe za boj proti terorizmu v luči nedavnih terorističnih napadov v Parizu. Nadaljeval bo tudi razpravo o migracijah.  Posvetil se bo še izzivom, povezanim s poglabljanjem ekonomske in monetarne unije, dokončanjem enotnega notranjega trga, referendumom o članstvu Združenega kraljestva v EU ter zunanjepolitičnim  vprašanjem.

Državna sekretarka je v razpravi izpostavila, da je Slovenija soočena z migracijskim valom, ki bistveno presega naše zmožnosti. Pozvala je k skupni evropski rešitvi in k doslednemu izvajanju dogovorjenih ukrepov. Zahvalila se je tudi državam članicam za izkazano pomoč v osebju in opremi ter Evropski komisiji za finančna sredstva.