Stalno predstavništvo pri EU Bruselj /Novice /
06.11.2007  

Premier Janša s predsednikom Evropske komisije Barrosom o slovenskem predsedovanju EU

Bruselj, 6. november 2007 - Predsednik vlade Janez Janša se je danes v Bruslju sestal s predsednikom Evropske komisije Josejem Manuelom Barrosom. Predsedniku Komisije je predstavil načrte Slovenije za njeno predsedovanje Svetu EU prihodnje leto in se z njim pogovarjal o glavnih izzivih, ki Evropsko unijo čakajo v prihodnjem letu.


Premier Janša in predsednik EK Barroso na novinarski konferenci
po današnjem srečanju (foto: SPBR)

Premier Janša in predsednik EK Barroso sta srečanje povzela s prepričanjem, da bo Slovenija uspešno predsedovala Evropski uniji v prihodnjem letu. Premier Janša je sogovorniku sicer predstavil glavne naloge, ki si jih je Slovenija zadala za čas svojega predsedovanja. Posebej je izpostavil prenovo lizbonske strategije, energetsko in okoljsko politiko, Zahodni Balkan ter medkulturni dialog.


Foto: SPBR

Sicer bodo naloge Slovenije nekoliko odvisne od partnerke v triu predsedujočih, Portugalske, in od področij, ki bodo po zaključku njenega predsedovanja še ostala odprta, je še povedal premier Janša. Prepričan pa je, da bo predsedovanje po podpisu lizbonske pogodbe potekalo v dobrem vzdušju.


Foto: SPBR

S tem se je strinjal tudi predsednik Evropske komisije Barroso, ki je poudaril, da bo predsedovanje Slovenije potekalo v času, ki bo za EU ključno v smislu uresničevanja ciljev. Po podpisu lizbonske pogodbe se bo EU lahko posvetila področjem, ki so pomembna za državljane, kot so rast in zaposlovanje. Dejal je, da se veseli sodelovanja s Slovenijo, s katero Evropska komisija deli skupne vrednote.